Das Lied von der Erde
met Thomas Oliemans en Nikolai Schukoff

Amsterdam Sinfonietta speelt voor de eerste keer Schönbergs bewerking van Das Lied von der Erde van Gustav Mahler.

Schönberg begon in 1921 aan de bewerking van Das Lied von der Erde van zijn grote voorbeeld Mahler (door Rainer Rien voltooid in 1983). De bewerking van deze “liedsymfonie” van Mahler en absoluut hoogtepunt in diens oeuvre wordt niet vaak uitgevoerd, en in de bezetting bariton tenor zijn uitvoeringen nog zeldzamer. Thomas Oliemans zingt Das Lied von der Erde voor het eerst.

‘Qua tekst is het goed verdedigbaar om alles vanuit mannelijk perspectief te zingen. Ik ben heel benieuwd hoe het uitpakt. Het is ook voor het eerst dat ik met Nikolai Schukoff werk. Ik ken hem wel, dus ik heb er veel vertrouwen in.’
• Thomas Oliemans


Op het programma staan verder de twee beroemde walsen Schatzwalzer en Wein, Weib und Gesang van Strauss, bewerkt voor klein ensemble door Schönbergs bekendste leerlingen Alban Berg en Anton Weber. Flarden van wals zijn ook terug te horen in Das Lied von der Erde. Widmann is een componist die met zijn “laatromantische” muziek een heel eigen koers vaart. Amsterdam Sinfonietta speelt zijn recente werk Aria (2016), dat het orkest eerder tijdens de laatste Gaudeamus Muziekweek in Nederland in première bracht.

‘Amsterdam Sinfonietta staat heel dicht bij de kamermuziek en het ensemble heeft een enorme flexibiliteit. Dat zingt geweldig.’
• Thomas Oliemans
Nicolai Schukoff

De Oostenrijkse tenor Nikolai Schukoff studeerde aan het Mozarteum in Salzburg waar hij de Lilli Lehmann Medal won. In 1996 debuteerde hij in Gelsenkirche met de rol Alfredo in La Traviata. Tien jaar later brak hij internationaal door met meer dramatische rollen als Siegmund en Parsifal. Hij werkt samen met ‘s werelds meest vooraanstaande operagezelschappen. In het bijzonder voor zijn rol van Don José in Carmen ontving hij veel lof. In het concertrepertoire is Schukoff het meest bekend van Mahlers veeleisende werken zoals Das Lied von der Erde en de Achtste Symfonie.


Thomas Oliemans

Bariton Thomas Oliemans studeerde aan het conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig en vervolgde zijn opleiding bij Robert Holl, Elio Battaglia en Dietrich Fischer-Dieskau. Thomas Oliemans debuteerde in 2002 als Vader in de opera Pollicino bij de Nationale Reisopera. Hij maakte in 2005 zijn debuut in Salzburg tijdens het Salzburg Festival als Gonsalvo in Die Gezeichneten. Thomas is een veelzijdig zanger met een breed repertoire: hij zingt van opera tot lichte muziek. In 2013 won hij de Prix d’Amis voor zijn rol van Papageno in Die Zauberflöte van Mozart.

 

deel deze pagina