Hommage aan Boccherini
door cellist Giovanni Sollima

Giovanni Sollima is voor de tweede keer te gast bij Amsterdam Sinfonietta met een celloconcert van Haydn en een eigen compositie.

‘Boccherini was heel experimenteel, vernieuwend.’
• Giovanni Sollima
‘Ik houd van Boccherini’s ongebreidelde nieuwsgierigheid en zijn kundigheid in het combineren van vormen, technieken en stijlen.’
• Giovanni Sollima


Eerbetoon aan Boccherini

De Siciliaanse topcellist Giovanni Sollima brengt met zijn LB Files, voor cello, tape en strijkers een eerbetoon aan de 18e eeuwse Italiaanse componist en cellist Luigi Boccherini. Amsterdam Sinfonietta speelt met Sollima de Nederlandse première. De klassieke musicus/componist haalt de schotten neer tussen de verschillende genres en omarmt jazz, hedendaagse muziek en rock. Haydns Celloconcert in D klinkt bij hem als nieuw door zijn vrije interpretatie en improvisaties.


Giovanni Sollima

De Siciliaanse topcellist Giovanni Sollima komt uit een eeuwenoud Italiaans geslacht van muzikanten en componisten. Als musicus en componist kent hij geen grenzen. Zowel Jimi Hendrix, minimalisme als mediterrane volksmuziek klinken door in zijn composities. Behalve veelzijdige concertmuziek schrijft Sollima ook muziek voor film en kunstinstallaties.

Giovanni Sollima studeerde cello bij Giovanni Perriera en Antonio Janigro, en compositie bij zijn vader Eliodoro Sollima en Milko Kelemen. Hij geeft les aan de Romanini Foundation in Brescia en de Accademia Santa Cecilia in Rome, waar hij tevens Lid van de Academie is, de meest eervolle functie voor een musicus in Italië. Sollima bespeelt een cello van de bouwer Francesco Ruggeri (Cremona, 1679).


 

deel deze pagina

   

Wat zijn de voordelen van series?

  • ruime seriekorting
  • 10% extra Vriendenkorting
  • vrije-keuze-serie in Amsterdam, korting vanaf 3 concerten
  • vanaf 6 concerten gratis cd naar keuze