fbpx
 

One Zero Six Zero online

Bachs beroemde dubbelconcert

Bachs beroemde dubbelconcert voor viool en hobo, BWV 1060 namen wij op in de versie voor twee violen. Op viool soleren onze artistiek leider Candida Thompson en Simone Lamsma. De muziekfilm werd gemaakt door Rietveld en Corbijn in hun kenmerkende zwart-wit stijl. Tickets voor de stream zijn gratis. Een donatie wordt op prijs gesteld.

In oktober 2020 speelde Amsterdam Sinfonietta met artistiek leider Candida Thompson en violiste Simone Lamsma het programma Pärt über Bach, waarin werken van Pärt en Bach met elkaar werden verweven. Van Bachs beroemde dubbelconcert BWV 1060r maakten Maarten Corbijn en Georgios Rietveld in hun kenmerkende zwart-wit stijl een nieuwe muziekfilm, waarin Bachs hemelse muziek een extra dimensie krijgt dankzij fascinerende filmbeelden. Tickets voor de stream zijn gratis. Een donatie wordt op prijs gesteld.

Door af te wijken van de standaard, veelal statische concertregistraties wil Amsterdam Sinfonietta met de muziekfilms en videoclips klassieke muziek aantrekkelijker maken en toegankelijker voor een groter en jonger publiek. Daartoe werkt het orkest samen met verschillende kunstenaars en filmmakers. Amsterdam Sinfonietta heeft inmiddels acht muziekfilms en videoclips geproduceerd samen met filmmakers Rietveld en Corbijn, beeldend kunstenaar Gideon van der Stelt en de Vlaamse regisseur Hans Pannecoucke.

Bachs Concert voor twee violen BWV 1060r is omstreeks 1720 gecomponeerd in opdracht van vorst Leopold van Anhalt-Köthen voor diens ‘divertissement et le plaisir’. Ondanks dat ‘plaisir’ is dit concert een prachtig voorbeeld van de gave orde die ook aanwezig bleef wanneer de serieuze Bach de teugels liet vieren in een op speel- en luisterplezier gerichte muziek. Ook in dit puntgave concert is alles in balans en altijd dienstbaar aan de god die voor Bach boven alles ging. De versie voor twee violen die Amsterdam Sinfonietta liet verfilmen, werd in 1920 door Max Scheider gemaakt en past binnen de traditie van omwerkingen uit Bachs dagen – hij maakte ze zelf ook.

Programma

  • J.S. Bach Concert voor viool en hobo in C, BWV 1060r (versie voor twee violen)

Uitvoerenden

  • Amsterdam Sinfonietta
  • Candida Thompson leiding en viool
  • Simone Lamsma viool

Ontvang de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.