Symfonie in liederen

met Eva-Maria Westbroek en Mikhail Petrenko

De eerste succesvolle samenwerking met sopraan Eva-Maria Westbroek vond plaats tijdens het Holland Festival in 2015. Nu keert ze terug bij Amsterdam Sinfonietta en soleert ze samen met bas Mikhail Petrenko in de Veertiende symfonie van Sjostakovitsj.

wo 12 juni 2019 • Het Concertgebouw, Amsterdam - 20.15 uur

Programma


Amsterdam Sinfonietta
Candida Thompson leiding en viool
Eva-Maria Westbroek sopraan
Mikhail Petrenko bas

- Pärt • Cantus in memoriam Benjamin Britten
- Britten • Variations on a theme by Frank Bridge
- Sjostakovitsj • Symfonie nr. 14 voor sopraan, bas en kamerorkest

De Veertiende symfonie van Dmitri Sjostakovitsj is een indrukwekkend zo niet zijn indrukwekkendste werk. Hij kreeg de geest toen hij zijn lievelingswerk Liederen en Dansen van de Dood van Moessorgski orkestreerde. Zijn “symfonie in liederen” is geschreven op prachtige poëzie uit de wereldliteratuur. Benjamin Britten, aan wie deze symfonie ook is opgedragen, dirigeerde de eerste première in het toen vrije westen. De Nederlandse Eva-Maria Westbroek staat internationaal bekend als een van de meest expressieve en veelzijdige sopranen van dit moment. In 2006 maakte ze bij de Nederlandse Opera een droomdebuut in Lady MacBeth van Sjostakovitsj en inmiddels is ze te bewonderen in alle grote operahuizen over de hele wereld. Tijdens het Holland Festival 2015 werkte Eva-Maria Westbroek voor het eerst samen met Amsterdam Sinfonietta.


Lees ons interview met Eva-Maria Westbroek


Mikhail Petrenko vervult solorollen in de grote operahuizen van de wereld, en werkte al eerder samen met Eva-Maria Westbroek voor diverse opera-recitals. Petrenko zong Sjostakovitsj’ Symfonie nr. 14 al eerder, met het Mariinsky Theaterorkest onder leiding van Valery Gergiev. Die uitvoering werd ook opgenomen in Gergiev’s dvd-bundel, waar alle symfonieën van Sjostakovitsj op staan en die wereldwijd hoge ogen scoort.


‘Mikhail Petrenko deed met zijn energieke en kraakheldere krachtstem zowel de virulente als de schrijnende passages gloeien.’

-NRC, over Sjostakovitsj’ 13e symfonie


Mikhail Petrenko. Foto: Alexandra Bodrova

Amsterdam Sinfonietta maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok