Ritratto

een nieuwe opera van Willem Jeths

Amsterdam Sinfonietta neemt de orkestpartij voor haar rekening in deze nieuwe opera over de spraakmakende Luisa Casati en haar motto: ‘Ik wil een levend kunstwerk zijn’.

ma 16 maart 2020 • Internationaal Theater Amsterdam - Rabozaal, Amsterdam - 20.30 uur


Ritratto - Willem Jeths

Amsterdam Sinfonietta
Geoffrey Paterson muzikale leiding

Frank Siera libretto
Marcel Sijm regie
Marc Warning decor
Jan Taminiau kostuums
Alex Brok licht
Klaus Bertisch dramaturgie

Verity Wingate Luisa Casati
Polly Leech Romaine Brooks
Paride Cataldo Gabriele d’Annunzio
Martin Mkhize Garbi
Cameron Shahbazi Sergei Diaghilev
Lucas van Lierop Man Ray
Frederik Bergman Jacob Epstein
Dominic Kraemer Kees van Dongen
Sam Carl Filippo Marinetti


De steenrijke Luisa Casati Stampa di Soncino (1881-1957) leidde een woest leven in de high society van Parijs, Venetië en Rome. Ze omringde zich met vooraanstaande kunstenaars. Met Gabriele d’Annunzio had ze een turbulente verhouding; Léon Bakst ontwierp exotische jurken voor haar. Onder haar motto ‘Ik wil een levend kunstwerk zijn’ liet ze zich veelvuldig portretteren, bijvoorbeeld door Kees van Dongen, Filippo Marinetti, Man Ray en Romaine Brooks.

Op de tentoonstelling High Society in het Rijksmuseum (2018) prijkte een levensgroot portret van Luisa Casati door Giovanni Boldini. Een tentoonstelling in Venetië van ál haar portretten inspireerde Willem Jeths tot het scheppen van zijn derde opera, Ritratto (‘portret’). De wereldpremière vindt plaats in het Internationaal Theater Amsterdam, tijdens het Opera Forward Festival.

Amsterdam Sinfonietta maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok