Quartetto Serioso

met Marc-André Hamelin

Marc-André Hamelin maakt zijn debuut bij Amsterdam Sinfonietta met werken van o.a. Haydn en Schnittke. Na de pauze klinkt Beethovens meesterwerk ‘Quartetto Serioso’.

za 01 december 2018 • Muziekcentrum - Wilmersberg Zaal, Enschede - 20.15 uur

19:00 uur - Inleiding door Ben Coelman

Amsterdam Sinfonietta
Candida Thompson leiding en viool
Marc-André Hamelin piano

- Prokofjev • Acht Visions Fugitives opus 22a
- Schnittke • Concert voor piano en strijkorkest
- Haydn • Pianoconcert in G
- Beethoven • Strijkkwartet opus 95 ‘Quartetto Serioso’

“Veel te dissonant, te abstract. De mensen zullen het niet begrijpen.” Beethoven wilde niet dat het voor publiek werd uitgevoerd. Zijn ‘Quartetto Serioso’ was te modern en hij vreesde afkeuring alom. Maar Gustav Mahler vond het een meesterwerk dat in de grootste concertzalen thuishoorde. Niet met een strijkkwartet maar met een heel strijkorkest. Het pianoconcert van Alfred Schnittke is ook ‘serioso’, het ademt een haast liturgische sfeer. Schnittke citeert vele muziekstromingen, van flarden Russisch-Orthodoxe koormuziek tot flinters Prokofjev. Het is ruig, dissonant en hemels tegelijk. Hoe anders zijn de visions fugitives van die andere Rus: delicate, pijlsnelle, humoristische schetsjes. Pianist Marc-André Hamelin debuteert bij Amsterdam Sinfonietta met zijn vrije, originele maar uiterst gecontroleerde spel. Verwacht van hem een stijlvolle Haydn met vederlichte vingerstapjes en een Schnittke waarin mokerslagen de vleugel doen schudden.

Amsterdam Sinfonietta maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok