Kreutzer vs. Kreutzer

Muziektheater met Orkater

Samen met Orkater brengen we het verhaal van de Kreutzersonates van Beethoven en Janáček op het podium. Gijs Scholten van Aschat bewerkt een scenario van Laura Wade voor dit muziektheatrale programma.

zo 10 november 2019 • Muziekcentrum - Wilmersberg Zaal, Enschede - 14.30 uur Bestel kaarten

Inleiding om 13.30 uur door Ben Coelman, in de Arke Zaal


Amsterdam Sinfonietta
Antje Weithaas leiding & viool
Muziektheater Orkater
Leopold Witte regie
Laura Wade scenario
Gijs Scholten van Aschat vertaling
Stefan Rokebrand spel
Anniek Pheifer spel


Beethoven Sonate nr. 9 voor viool en strijkorkest ‘Kreutzer’ (arr. R. Tognetti)
Janáček Strijkkwartet nr. 1 ‘Kreutzer’ (versie voor strijkorkest)


In de novelle Kreutzersonate van Tolstoj steekt een door jaloezie verteerde man zijn echtgenote dood, omdat hij haar ervan verdenkt een affaire te hebben met de violist met wie zij Beethovens negende sonate voor viool en piano, de Kreutzer Sonate, speelt. Beethoven droeg de hondsmoeilijke sonate op aan zijn bevriende, Franse violist Rodolphe Kreutzer, die de sonate echter nooit gespeeld heeft. De crime passionel intrigeerde Leoš Janáček, die het op hoogst oorspronkelijke wijze scène voor scène verklankte in zijn eerste strijkkwartet en het de titel Kreutzer meegaf. Amsterdam Sinfonietta maakt samen met Orkater de muziektheatervoorstelling Kreutzer vs Kreutzer waarin beide echtgenoten hun verhaal doen. Wat is er precies gebeurd, en was er eigenlijk wel sprake van overspel?

Amsterdam Sinfonietta maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok