After Wagner

met Fazil Say

Fazil Say maakt zijn debuut bij Amsterdam Sinfonietta met twee eigen composities. Na de pauze klinkt een bewerking voor strijkorkest van Beethovens indrukwekkende opus 131, volgens de componist zelf zijn allerbeste strijkkwartet.

vr 16 februari 2018 • Muziekgebouw, Amsterdam - 20.15 uur

Programma


Amsterdam Sinfonietta
Candida Thompson leiding en viool
Fazil Say piano

- Say • Pianoconcert nr. 2 ‘Silk Road’
- Górecki • Two Tristan Postludes and Chorale (Nederlandse première)
- Say • ‘Nietzsche en Wagner’ voor piano solo (Nederlandse première)
- Beethoven • Strijkkwartet opus 131 (versie voor strijkorkest)

Jaren na het overlijden van de Poolse componist Henryk Górecki werd in een bureaula het manuscript gevonden van Two Tristan Postludes and Choral. Deze triptiek had hij gebaseerd op de hoofdthema’s uit Wagners Tristan und Isolde. Het werk klinkt deze avond voor het eerst in Nederland, naast Nietzsche und Wagner van de Turkse componist en meesterpianist Fazil Say, die daarmee zijn bewondering voor Wagner uit. Hij speelt deze avond de Nederlandse première.

Wagner vond zijn inspiratie in Beethovens opus 131, volgens Beethoven zelf zijn allerbeste strijkkwartet. Ook Mahler en Bernstein adoreerden dat werk. Op de intellectuele en emotionele gigant, Beethoven, antwoordde Wagner vijftig jaar later met zijn opera Tristan und Isolde.


Concertinleiding

Inleiding met orkest door Michiel Weidner, Grote Zaal, 19.15 uur


Amsterdam Sinfonietta maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok