Pärt en Tavener

met Nicolas Altstaedt en Gijs Scholten van Aschat

Nicolas Altstaedt treedt voor het eerst op met Amsterdam Sinfonietta met The Protecting Veil van John Tavener. Daarnaast klinkt de Nederlandse première van Arvo Pärts meesterwerk Greater Antiphons. Tussen de delen door draagt Gijs Scholten van Aschat gedichten voor van de Portugese dichter Pessoa.

vr 16 maart 2018 • Muziekgebouw, Amsterdam - 20.15 uur

Programma


Amsterdam Sinfonietta
Candida Thompson leiding en viool
Nicolas Altstaedt cello
Gijs Scholten van Aschat acteur


- Pärt • Greater Antiphons
- Pessoa • Gedichten uit “de Hoeder van Kudden”
- Tavener • The Protecting Veil voor cello en strijkorkest


De muziek van de spirituele minimalisten Arvo Pärt en John Tavener voert regelrecht naar hogere, hemelse sferen. The Protecting Veil (1987) voor cello en strijkorkest van John Tavener verwijst naar de beschermende kracht van Maria. Een Marialegende uit de tiende eeuw vormde de Britse componist om tot een gezang in acht tableaus over kosmische schoonheid. Een lyrisch icoon noemde de componist het zelf. Greater Antiphons, Arvo Pärts nieuwe meesterwerk, is geïnspireerd op de lofzang voor Maria en bestaat uit zeven minimalistische klanksculpturen. Tussen de delen door draagt Gijs Scholten van Aschat gedichten voor van de Portugese dichter Fernando Pessoa. Ze stellende menselijke neiging tot godsbesef ter discussie en brengen ons weer terug op aarde. De werken van de spirituele minimalisten Arvo Pärt en John Tavener voeren regelrecht naar een hogere, hemelse wereld.


Pärt en Tavener is een productie in samenwerking met Orkater.


Concertinleiding

Inleiding door Thea Derks, Foyerdek, 19.15 uur.

Amsterdam Sinfonietta maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok