Hedendaagse Mariaverering

met Nicolas Altstaedt

Nicolas Altstaedt treedt voor het eerst op met Amsterdam Sinfonietta met The Protecting Veil. Daarnaast klinken meesterwerken van Pärt en Sjostakovitsj.

do 15 maart 2018 • Muziekgebouw, Amsterdam - 20.15 uur

Programma


Amsterdam Sinfonietta
Candida Thompson leiding en viool
Nicolas Altstaedt cello


- Pärt • Greater Antiphons (Nederlandse première)
- Sjostakovitsj • Kammersinfonie op. 110a (arr. Rudolf Barshai)
- Tavener • The Protecting Veil voor cello en strijkorkest

De Baltische magiër Arvo Pärt smeedde onlangs een nieuw meesterwerk dat deze avond te horen is: Greater Antiphons. Zijn minimalistische klanksculpturen vormen de opmaat voor het requiem dat Dmitri Sjostakovitsj voor zichzelf schreef. Met zijn Kammersinfonie dalen we af naar de donkerste spelonken van zijn ziel. De bron van het aangrijpende werk bestaat uit vier kale noten, die samen de initialen van de componist vormen. The Protecting Veil voor cello en strijkorkest is een warme omhelzing in muziek, of zoals de Britse componist Tavener zelf zei ‘een lyrisch icoon’. Geïnspireerd door een Marialegende uit de 10e eeuw schreef Tavener een gezang in acht delen over onder meer kosmische schoonheid. De solist Nicolas Altstaedt is de nieuwe ster aan het firmament van cellisten. Nobel en schitterend.


Concertinleiding

Inleiding door Thea Derks, Foyerdek, 19.15 uur.

Amsterdam Sinfonietta maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok