Pärt über Bach

met Simone Lamsma

Candida Thompson en Simone Lamsma soleren in de werken van spirituele grootmeesters Pärt en Bach.

vr 09 oktober 2020 • Concertzaal, Tilburg - 20.30 uur

Amsterdam Sinfonietta
Candida Thompson leiding en viool
Simone Lamsma viool


Bach Concert voor twee violen en strijkorkest, BWV 1060R
Pärt Collage über B-A-C-H
Bach Sinfonia; uit Cantate ‘Ich hatte viel Bekümmernis’, BWV 21
Pärt Tabula Rasa


Tabula Rasa is een van de eerste stukken die Pärt schreef in de kenmerkende minimalistische, verstilde stijl, waarmee hij zo beroemd is geworden. “De geluiden zijn er om de stilte te omringen”, zei Pärt over zijn tintinnabuli-stijl. In de lange periode die hieraan voorafging verkeerde Pärt in een diepe crisis. In de zoektocht naar een nieuwe stijl verwerkte hij andere muzikale stijlen in collages. In Collage über B-A-C-H verweeft hij frasen van Bach met zijn eigen modernistische muziek, leidend tot een stuk vol spanning en contrastrijke klanken. Bach omlijst de muziek van de voorman van de nieuwe spiritualiteit. Simone Lamsma en Candida Thompson soleren in de hemelse werken van de twee spirituele grootmeesters.

Simone Lamsma werd geboren in Leeuwarden en startte met vioolspelen op haar vijfde. Haar talent bleef niet onopgemerkt: toen ze negen jaar was werd ze leerling van Davina van Wely en op haar elfde verhuisde ze naar Londen om les te krijgen bij Hu Kun aan de Yehudi Menuhin School of Music. Als jongste student ooit kreeg ze een ‘full scholarship’ van de Royal Academy of Music, waar ze op haar negentiende afstudeerde met first class honours. Vorig jaar ontving ze van diezelfde school de eretitel ‘fellow’, die voorbehouden is aan slechts 300 alumni die hun sporen in de muziek hebben verdiend. Met meer dan 60 vioolconcerten op haar repertoire trad Lamsma al op over de hele wereld en soleerde bij de bekendste orkesten, van Seoul tot Sydney. Vorig jaar maakte ze haar debuut bij het New York Philharmonic onder leiding van Jaap van Zweden.

Amsterdam Sinfonietta maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok