Serenade [afgelast]

met Fazil Say

Pianist en componist Fazil Say keert terug bij Amsterdam Sinfonietta, met eigen werk. Zijn ode aan de Turkse volksheld Atatürk klinkt naast Sjostakovitsj’ eerbetoon aan een overleden vriend. De Serenade voor strijkers is Tsjaikovski’s hommage aan Mozart.

za 06 februari 2021 • Muziekgebouw, Amsterdam - 20.15 uur

Amsterdam Sinfonietta
William Hagen leiding en viool
Fazil Say piano

Sjostakovitsj Twee stukken voor octet (versie voor strijkorkest)
Sjostakovitsj Pianoconcert nr. 1 in c, op. 35
Tsjaikovski Serenade voor strijkers
Say Yürüyen Köşk: The Moving Mansion (versie voor strijkorkest)


De Turkse pianist en componist Fazil Say keert terug bij Amsterdam Sinfonietta met The Moving Mansion. Deze ode aan Atatürk voert terug naar een fameuze gebeurtenis uit het leven de Turkse volksheld én fervent natuurliefhebber: hij liet een landhuis verplaatsen om een plataan te redden. Sjostakovitsj experimenteerde als jongeling veel met het componeren voor kamerensembles. De Twee Stukken voor Strijkoctet ‘Prelude en Scherzo’ schreef hij toen hij nog conservatoriumstudent was. Desalniettemin is de typische muzikale stijl van zijn latere composities in dit werk al aanwezig: een dramatisch en weemoedig voorspel, gevolgd door een krachtig-virtuoos Scherzo met stuwende ritmes. Sjostakovitsj droeg het werk op aan de nagedachtenis van zijn hartsvriend Vladimir Koertsjavov, een veelbelovend dichter die onverwacht was overleden. In de zomer van 1880 schreef Tsjaikovski zijn geliefde, wonderschone Serenade voor strijkers als een hommage aan Mozart, die zelf vele serenades had geschreven. Het eerste pianoconcert van Sjostakovitsj was aanvankelijk bedoeld als concert voor trompet en orkest. Slechts de kleine, maar onvergetelijke glansrol voor solotrompet is overeind gebleven in dit vrolijke, clowneske concert.

Amsterdam Sinfonietta maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok