Requiem van Fauré

met het Nederlands Kamerkoor

Amsterdam Sinfonietta opent het nieuwe seizoen met een tournee naar Zuid-Amerika samen met het Nederlands Kamerkoor. Eind september wordt dit programma herhaald in Amsterdam, Utrecht, Arnhem en Enschede.

do 21 september 2017 • TivoliVredenburg - Grote Zaal, Utrecht - 20.15 uur

Programma


Nederlands Kamerkoor
Amsterdam Sinfonietta

Candida Thompson leiding en viool
Judith van Wanroij sopraan
Thomas Oliemans bariton

- Nystedt • Immortal Bach
- Bach • Chaconne uit Partita nr. 2 (bewerking voor viool solo en klein koor door Helga Thoene)
- Pärt • Da Pacem Domine
- Sjostakovitsj • Kammersinfonie 110a
- Fauré • Requiem

Totaal gemangeld door het communistisch systeem, opgejaagd door Stalin en zwaar depressief, schreef Sjostakovitsj een requiem voor zichzelf. In het hoofdthema verwerkte hij haast obsessief zijn initialen. Het werd zijn intiemste en aangrijpendste werk. Er wordt beweerd dat de Chaconne van Bach ook een soort requiem is. Bach schreef het nadat zijn vrouw Maria Barbara tijdens zijn afwezigheid was gestorven en begraven. De legende Yehudi Menuhin bestempelde het als de ‘greatest structure for violin that exists’. Na jaren van orgel spelen op begrafenissen wilde Fauré ontsnappen aan wat goed en deugdelijk was. Het Requiem van Fauré klinkt dan ook anders dan een requiem. Gabriel Fauré schreef een ode aan het eeuwige leven! Amen.


Radio

Dit concert wordt live uitgezonden door Omroep MAX op NPO Radio 4.


Amsterdam Sinfonietta maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok