Mozartfest [afgelast]

met Emmanuel Tjeknavorian

Met de jonge aanstormende violist Emmanuel Tjeknavorian spelen we drie meesterwerken uit de Weense Klassieke periode op het Mozartfest in Würzburg.

di 23 juni 2020 • Würzburg Residenz, Würzburg - 20.00 uur

Amsterdam Sinfonietta
Candida Thompson leiding en viool, altviool tijdens Mozart
Emmanuel Tjeknavorian viool

Haydn Vioolconcert in C,
Beethoven Strijkkwartet nr. 11 in f, opus 95 ‘Quartetto serioso’ (versie voor strijkorkest)
Mozart Sinfonia Concertante voor viool, altviool en kamerorkest


Al het goede komt in drieën: Deze zomer bezoeken we het Mozartfest Würzburg met drie meesterwerken van drie grootheden, in drie verschillende bezettingen. Mozart, Haydn en Beethoven omvatten de Weense Klassieke instrumentale muziek. Haydn en Mozart ziet men als de grondleggers, Beethoven als hun grootste exponent.

Hoewel Haydns Vioolconcert in C tot een van zijn vroege werken wordt gerekend, ontvouwt hij in dit werk zijn karakteristiek rijke kleurenpalet al volledig. De vingervlugge solopartij, met snelle gebroken akkoorden, trillers en dubbelgrepen, vraagt veel van de vioolsolist. Mozart creëerde met de prachtige Sinfonia Concertante, voor viool, altviool en ensemble, een meesterwerk van zeldzame schoonheid. De altvioolsolo wordt gespeeld door onze eigen Candida Thompson, die moeiteloos de wissel tussen viool en altviool maakt. Beethoven componeerde in zijn vroege werken, zo wordt gezegd, als ‘Mozarts geest uit Haydns handen’. Hij bracht het beste van de twee samen, maar ook zijn onmiskenbare individuele stijl komt duidelijk naar voren in het Strijkkwartet op. 95, ‘Quartetto serioso’. Amsterdam Sinfonietta speelt dit strijkkwartet in een eigen arrangement voor strijkorkest.

Vioolsolist in Haydn en Mozart is de jonge Oostenrijker Emmanuel Tjeknavorian (1995). Hij studeert bij vioolpedagoog en voormalig lid van het Alban Berg kwartet Gerhard Schulz. Nadat hij in 2015 het Sibelius Concours won, werd hij binnen enkele jaren een van de meest gevraagde musici van zijn generatie. Zijn snel rijzende ster werd in 2018 ook herkend door de internationale concertzaalorganisatie ECHO, die hem opnam in hun ‘Rising Stars’-programma. Tegelijk gaf het Konzerthaus Wenen hem een plek in hun serie ‘Great Talent’. Dit seizoen werd Emmanuel benoemd tot jongste Artist in Residence ooit van de Weense Musikverein. Hij bespeelt een Stradivarius uit 1698, die hem wordt uitgeleend door een sponsor van de International Violin Society in Londen.

 
Deel deze pagina
 

Waar spelen we dit programma nog meer?

 

Amsterdam Sinfonietta maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok