Amsterdam Sinfonietta lanceert het Cremona Fonds

Op 2 april 2019 lanceerde Amsterdam Sinfonietta in aanwezigheid van de Club van 100 het nieuwe Cremona Fonds, dat met particuliere giften de musici van het orkest ondersteunt in de soms zeer hoge kosten voor onderhoud en verzekering van hun instrumenten.

Voor musici is het vanzelfsprekend, maar voor velen nauwelijks bekend: de kosten die een musicus per jaar kwijt is aan onderhoud en verzekering van zijn of haar instrument(en) en strijkstok(ken) kan jaarlijks tot enkele duizenden euro’s per jaar oplopen.


Een voorbeeldje: een set vioolsnaren gaat door het vele gebruik zo’n zes weken mee, voor je ze omwille van de klank moet vervangen. Een goede nieuwe set kost rond de € 100. De prijs van een nieuwe set cellosnaren kan zelfs oplopen tot € 500. Nog een voorbeeld: de verzekering van het in bruikleen hebben van een historische viool (bijvoorbeeld een Stradivarius) loopt op tot duizenden euro’s per jaar.


Deze ‘onzichtbare’ kosten worden voor musici van grote symfonieorkesten gecompenseerd door hun werkgever (als onderdeel van de cao Nederlandse orkesten). Dit is echter bij freelance- en ensemblemusici voor eigen rekening. De budgetten van muziekensembles zijn niet toereikend om dit te dragen. Daar komt bij dat de lagere honoraria die de ensembles bieden - vanwege de kleinere subsidies - maken dat deze onkosten extra zwaar wegen voor de musici.


Amsterdam Sinfonietta zet zich al jaren in om de positie van haar musici financieel te verbeteren. De nieuwste stap is het oprichten van het Cremona Fonds geweest, zodat we onze musici kunnen verzekeren van zorgeloos musiceren. Middels particuliere giften nemen we onze musici een deel van die onkosten uit handen. Het Cremona Fonds streeft ernaar jaarlijks € 20.000 bij te dragen. Het fundament van het fonds is gelegd door onze Club van 100. Wilt u ook bijdragen, dan kan dat via onderstaande knop.


Doneer nu!

Deel deze pagina
     

Wat zijn de voordelen van series?

  • ruime seriekorting
  • 10% extra Vriendenkorting
 

Amsterdam Sinfonietta maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok