Amsterdam Sinfonietta, Terje Tønnesen en Vilde Frang in hartstochtelijk programma

Tussen 19 en 27 februari 2015 brengt Amsterdam Sinfonietta onder leiding van de Noorse gastconcertmeester Terje Tønnesen en met de Noorse violiste Vilde Frang een zinnenprikkelend programma met werken van Grieg, Åm, Janáček, Mozart en Vivaldi/Tønnesen.

Terje Tønnesen is een van de meest vooraanstaande Noorse violisten van nu en speelt een belangrijke rol in het Scandinavische muziekleven door zijn rol als artistiek leider van het Norwegian Chamber Orchestra en Camerata Nordica. Hij brengt samen met Amsterdam Sinfonietta de publiekslieveling Holberg Suite van Edvard Grieg, een bonte verzameling dansen met een echt Noors karakter. Werk van de eveneens Noorse componist Magnus Åm klinkt voor het eerst in Nederland, het orkest brengt zijn Studie van een Noorse Hymne in première. Het eerste strijkkwartet Kreuzersonate baseerde Janáček op de novelle ‘Kreutzersonate’ van Leo Tolstoj. Janáček volgt hierin het tragische relaas van een vrouw die gevangen zit in een ongelukkig huwelijk en door haar jaloerse echtgenoot wordt vermoord. Omdat iedereen Vivaldi’s Vier jaargetijden kan dromen, vond Terje Tønnesen de tijd rijp voor een eigentijdse bewerking, en maakte daarbij gebruik van Vivaldi’s eigen suggesties voor bijvoorbeeld storm- en vogelgeluiden. In zijn versie voegde hij slagwerk, geluiden van deze tijd en nieuw gecomponeerde tussenspelen toe. Vivaldi klinkt weer als muziek van nu.

In drie van de in totaal vijf concerten in deze tournee treedt de Noorse violiste Vilde Frang op als solist in Mozarts ‘Turkse’, zoals het Vioolconcert nr. 5 ook wel wordt genoemd. Vilde Frang, een van de meest toonaangevende jonge violisten, wordt alom geroemd om haar vanzelfsprekende spel. In 2011 won ze de Edison Klassiek Newcomer Award. De jury beoordeelde haar als “zo’n talent waarvan er hooguit enkelen per generatie opstaan”. In 2012 won ze de Credit Suisse Young Artist Award en maakte in dat jaar haar debuut bij het Wiener Philharmoniker onder leiding van Bernard Haitink.


Noorse dansen

Amsterdam Sinfonietta
Terje Tønnesen, leiding & viool
Vilde Frang, viool

do 19 februari 20.15 uur, Leiden, Stadsgehoorzaal Leiden
vr 20 februari 20.15 uur, Amsterdam, Het Concertgebouw
di 24 februari 19.30 uur, Boedapest, Franz Liszt Academy of Music

Grieg – Holberg Suite
Mozart – Vioolconcert nr. 5, ‘Turkse’
Åm – Psalmtoon – Studie van een Noorse Hymne (Nederlandse première), niet in Amsterdam
Janáček – Strijkkwartet nr. 1 ‘Kreuzersonate’ (versie voor strijkorkest)

De nieuwe jaargetijden
Amsterdam Sinfonietta
Terje Tønnesen, leiding & viool

za 21 februari 20.15 uur, Amsterdam, Muziekgebouw aan ‘t IJ
vr 27 februari 20.15 uur, Utrecht, TivoliVredenburg

Åm – Psalmtoon – Studie van een Noorse Hymne (Nederlandse première), alleen in Amsterdam
Grieg – Holberg Suite, alleen in Utrecht
Janáček – Strijkkwartet nr. 1 ‘Kreuzersonate’ (versie voor strijkorkest)
Vivaldi/Tønnesen – De vier jaargetijden (bewerking)

Deel deze pagina
     

Wat zijn de voordelen van series?

  • ruime seriekorting
  • 10% extra Vriendenkorting
 

Amsterdam Sinfonietta maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok