Johannes Vermeer Prijs 2015

Michel van der Aa ontvangt de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten vanwege de baanbrekende rol die hij speelt in het muziekleven, zowel in Nederland als internationaal, en de vanzelfsprekendheid waarmee hij zijn muzikale idioom weet te combineren met beweging, film, internet, theater, elektronica en visuele elementen. Amsterdam Sinfonietta werkt vaak samen met Michel van der Aa. Onlangs speelde het orkest tijdens de ZaterdagMatinee in Het Concertgebouw samen met klarinettist Kari Kriikku de Nederlandse première van het nieuwe klarinetconcert Hysteresis. Eerder bracht Sinfonietta ook spraakmakende muziektheatrale werken zoals Up-close en Sunken Garden in première. Tijdens de officiële prijsuitreiking op 26 oktober zal Amsterdam Sinfonietta nogmaals het spannende celloconcert Up-close uitvoeren.

Michel van der Aa

De Nederlandse componist (en regisseur) Michel van der Aa (1970) noemt zichzelf een ‘kunstomnivoor’ en daarmee zegt hij niets teveel. Vanaf zijn eerste werken, midden jaren negentig, maakt hij in zijn muziek gebruik van de nieuwste technische middelen, die hij met grote perfectie toepast. Daarnaast is Van der Aa gezegend met een theatraal instinct, waardoor zijn muziek niet alleen een luisterervaring is, maar ook een visuele belevenis.

Michel van der Aa denkt en schrijft niet alleen muziek, hij ziet, proeft en beleeft haar. De souplesse waarmee hij verschillende kunstgenres samenvoegt en omvormt tot een organisch geheel, is in de ogen van de jury ongeëvenaard. Doordat hij alle disciplines in één hand houdt vertoont zijn werk grote coherentie. Bovendien raakt zijn muzikale bron nooit overwoekerd, maar wordt deze juist gevoed door de samenvoeging van verschillende genres.


De prijs

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat uit 100.000 euro. De winnaar mag dat besteden aan een speciaal project op zijn of haar werkterrein. De Nederlandse regering heeft hem in 2009 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren. De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines. Eerdere winnaars zijn operaregisseur Pierre Audi, filmmaker en schrijver Alex van Warmerdam, fotograaf Erwin Olaf, beeldend kunstenaar Marlene Dumas, architect Rem Koolhaas en grafisch ontwerper Irma Boom.

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden is maandag 26 oktober 2015 aanwezig bij de uitreiking van de Johannes Vermeer Prijs 2015 in de Ridderzaal in Den Haag. Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reikt de jaarlijkse Nederlandse staatsprijs voor de kunsten uit aan componist Michel van der Aa.

Deel deze pagina
     

Wat zijn de voordelen van series?

  • ruime seriekorting
  • 10% extra Vriendenkorting
 

Amsterdam Sinfonietta maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok