Misirlou: Onze eerste muziekvideo voor orkest

Vandaag lanceerden we de muziekvideo Misirlou, gemaakt door Maarten Corbijn en Georgios Rietveld. Het is de eerste in een reeks video’s waarin het strijkersrepertoire en arrangementen voor strijkorkest op nieuwe manieren in beeld wordt gebracht. Misirlou wordt ook als track uitgebracht en is te beluisteren op vrijwel alle streamingplatforms waaronder Spotify.

Misirlou is een eeuwenoude traditional die zijn oorsprong al had in het Ottomaanse Rijk en door de eeuwen heen talloze keren werd bewerkt. De rockversie van Dick Dale uit de jaren zestig van de vorige eeuw, die Tarantino in zijn film Pulp Fiction gebruikte, gaf de melodie ongekende populariteit. Amsterdam Sinfonietta brengt Misirlou in een spectaculair arrangement voor strijkers. In deze eerste video heeft de stad Amsterdam een belangrijke rol gekregen. Door de samenwerking met Eye Filmmuseum konden de filmmakers putten uit het rijke archief van het museum. In de video komen vooroorlogse stadsbeelden uit de jaren twintig voorbij.

Bekijk Misirlou:


“Ik ben erg trots op het nieuwe genre orkestvideo’s dat we aan het ontwikkelen zijn. Deze tijd, waarin we minder op het podium staan, biedt extra mogelijkheden om dit te onderzoeken,” zegt Candida Thompson, onze artistiek leider. “De samenwerking met filmmakers stond al lang op onze wensenlijst.” Met muziekvideo’s klassieke muziek aantrekkelijker maken voor het scherm en zo een veel groter publiek bereiken vormt een belangrijke drijfveer. De samenwerking met filmmakers stelt ons in staat om over de grenzen van de strijkersmuziek te kijken en nieuwe kunstwerken te realiseren.

Met diverse filmmakers heeft het ensemble de afgelopen periode een aantal korte en langere video’s geproduceerd, waaronder Arvo PƤrts Tabula Rasa, met violiste Simone Lamsma, en Colin Jacobsens Atashgah. Amsterdam Sinfonietta streeft ernaar elk jaar twee muziekvideo’s uit te brengen, de eerstvolgende rond de zomer.

Deel deze pagina
 

Amsterdam Sinfonietta maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok