Optreden op 1,5 meter voor minister Van Engelshoven

Woensdag 6 mei speelde Amsterdam Sinonietta voor het eerst weer samen - op 1,5 meter - in het Muziekgebouw Amsterdam. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven was daarbij aanwezig als onderdeel van haar werkbezoek aan het orkest.


Het is de eerste keer dat een orkest in Nederland samenspeelt sinds het ingaan van de coronamaatregelen in maart. Voor het orkest is dit een artistieke tussenoplossing, die vanzelfsprekend staat of valt met of het 1,5-meterbeleid ook een oplossing kan zijn voor de Nederlandse concertzalen. Voor de musici zelf was het een emotioneel moment om na maanden weer – op afstand – bij elkaar te komen.


Bekijk hier een impressie van het werkbezoek, met het optreden op anderhalve meter:


Voor een lege zaal speelden we de Ciaccona van Tarquinio Merula en het prachtige lentewerk Crisantemi van Giacomo Puccini. Het was een bijzonder experiment om op deze manier muziek te maken. Mogelijk is deze een oplossing voor onze concerten in de 1,5-metersamenleving. Voor concertzalen dreigt echter onverkort het probleem dat concerten waarbij ook het publiek 1,5 meter afstand in acht moet nemen, financieel niet haalbaar zijn.Na een kort gesprek met de musici, ging de minister in overleg met artistiek leider Candida Thompson en de directeuren van Amsterdam Sinfonietta en het Holland Festival. Ze bespraken onder meer de knelpunten van en de mogelijke oplossingen voor de problemen die door de coronacrisis zijn ontstaan.


Foto’s: Hans Roggen

Deel deze pagina
     

Wat zijn de voordelen van series?

  • ruime seriekorting
  • 10% extra Vriendenkorting
  • vrije-keuze-serie in Amsterdam, korting vanaf 3 concerten
  • vanaf 6 concerten gratis cd naar keuze
 

Amsterdam Sinfonietta maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok