Amsterdam Sinfonietta Kamermuziek
Brahms' strijksextetten

Zes prijswinnende topmusici, onder andere Candida Thompson en Simone Lamsma, slaan de handen ineen voor een zomers kamermuziekprogramma. Ze spelen de twee strijksextetten van Brahms, die zelden in één concert te horen zijn.

locaties voor dit concert


Candida Thompson viool
Simone Lamsma viool
Georgy Kovalev altviool
Takehiro Konoe altviool
Ella van Poucke cello
Ivan Karizna cello


Brahms Strijksextet nr. 1 in Bes, opus 18
Brahms Strijksextet nr. 2 in G, opus 36


Zes prijswinnende topmusici slaan de handen ineen voor een kamermuziekprogramma. Candida Thompson en Simone Lamsma vinden elkaar later dit jaar ook als solisten in ons programma Pärt über Bach. Ze spelen met Georgy Kovalev en Takehiro Konoe op altviool, beiden prijswinnaars op het internationale Tokio Altvioolconcours. Kovalev is tevens de vaste altvioolaanvoerder van het orkest. Op cello spelen Ivan Karizna, prijswinnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd, en Ella van Poucke, eersteprijswinnaar van het Prinses Christinaconcours.

Johannes Brahms schreef een groot aantal kamermuziek werken waaronder twee strijksextetten. Ze zijn beiden hoogtepunten in het kamermuziekrepertoire. Het strijksextet nr. 1 is opvallend vanwege de overwegend donkere kleur (vanwege het overwicht van altviolen en celli) en een symfonische klank gecombineerd met passages waarin Brahms duidelijk de voorkeur geeft aan een eenvoudig begeleide maar zeer lyrische melodie. Het is niet geheel zonder ironie dat Brahms dit werk zelf een ‘langzaam sentimenteel werk’ noemde.

Na het succes van het strijksextet nr. 1 schreef Brahms een tweede, meer ingetogen werk. Hoewel het niet in de partituur geschreven is, droeg Brahms het werk op aan Agathe von Siebold, de vrouw waarmee hij destijds een relatie had die niet goed afliep. Al vroeg in het werk spelt haar naam in de partijen van de twee violen: A-G-A-H-E. Na het voltooien van het werk schreef Brahms aan een vriend: ‘met het voltooien van dit werk heb ik me van mijn laatste liefde bevrijd’.

Deel deze pagina

 

Amsterdam Sinfonietta maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok