Lied van de leeuwerik
Seizoensafsluiting met drie concerten en repetities

Amsterdam Sinfonietta sluit dit bijzonder onvoorspelbare seizoen af met drie concerten in het Muziekgebouw Amsterdam, de eerste met publiek in de zaal sinds maart. Op het programma: de Sonate van Berg, het Quartetto Serioso van Beethoven en Vaughan Williams’ prachtige The Lark Ascending.

Speeldata:
1 juli - repetitie Vaughan Williams
1 juli - repetitie Beethoven (uitverkocht)
1 juli - concert Lied van de leeuwerik (laatste kaarten)
2 juli - concert Lied van de leeuwerik (laatste kaarten)
2 juli - concert Lied van de leeuwerik


Amsterdam Sinfonietta
Candida Thompson leiding en viool

Berg Sonate, opus 1 (arr. voor strijkorkest W. van Klaveren)
Beethoven Strijkkwartet nr. 11 in f ‘Quartetto Serioso’ (versie voor strijkorkest)
Vaughan Williams The Lark Ascending (voor viool en strijkorkest)

De concerten en repetities duren een uur en vinden plaats in de Grote Zaal van het Muziekgebouw.

Het concert wordt op 2 juli gelivestreamd door classicnl. Klik hier om deze te bestellen.


Amsterdam Sinfonietta sluit het seizoen af met een drietal concerten in het Muziekgebouw – de eerste concerten sinds maart waarbij publiek in de zaal aanwezig is. Het concert vangt aan met de Sonate opus 1 van Alban Berg, een ééndelig werk dat hij oorspronkelijk voor piano schreef. De eerste schetsen maakte hij waarschijnlijk al tijdens zijn studietijd bij Arnold Schönberg. Het was de bedoeling meerdere delen te schrijven, maar het lukte Berg niet meer bruikbaar materiaal te componeren. Schönbergs reactie was even simpel als doeltreffend: ‘Nou, dan heb je alles gezegd wat er te zeggen was’. We spelen in dit concert onze eigen bewerking voor strijkorkest.

Beethovens Quartetto Serioso was oorspronkelijk een strijkkwartet geschreven voor “een kleine kring van connaisseurs”. Zelf vond hij dat het werk nooit uitgevoerd zou moeten worden. Het publiek zou het niet begrijpen. Niemand minder dan Gustav Mahler ontfermde zich over het werk, en voorzag het van een bewerking voor strijkorkest. Naar Mahlers overtuiging voeren we het werk al bijna dertig jaar regelmatig uit met voltallig strijkorkest.

Vaughan Williams’ The Lark Ascending is de kroon op het programma. De componist schreef de eerste versie al in 1914, waarschijnlijk in een versie voor viool en piano. Na zijn terugkeer van het front van de Eerste Wereldoorlog, schreef Vaughan Williams een versie voor soloviool en kamerkorkest die in 1921 in première ging. Nu, 100 jaar later, spelen we voor het eerst de versie voor enkel strijkers. The Lark Ascending is een van de meest geliefde werken uit het klassieke repertoire. De titel is afkomstig uit een lang gedicht van George Meredith over het lied van de leeuwerik. Vaughan Williams nam twaalf regels uit dit gedicht op in de partituur en werkte het gezang en de vlucht van de leeuwerik verbeeldingsrijk uit in lange vioolsolo’s, die in onze concerten worden gespeeld door Candida Thompson.


He rises and begins to round
He drops the silver chain of sound
Of many links without a break
In chirrup, whistle, slur and shake.

For singing till his heaven fills
‘Tis love of earth that he instills,
And ever winging up and up,
Our valley is his golden cup

And he the wine which overflows
To lift us with him as he goes:

Till lost on his aërial rings
In light, and then the fancy sings.


(The Lark Ascending - George Meredith, 1828-1909)

Amsterdam Sinfonietta maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok