Sunken Garden
van Michel van der Aa

Amsterdam Sinfonietta voert Michel van der Aa’s 3D-opera uit tijdens de NTR ZaterdagMatinee in Het Concertgebouw en in de Philharmonie Essen.

Sunken Garden

Met zijn 3D-opera Sunken Garden (2011-2012) werkt componist Michel van der Aa gestaag verder aan zijn muziektheateroeuvre waarin moderne technieken en nieuwe media een belangrijke rolspelen. In de Britse pers werd Sunken Garden bij de première daarom zelfs ‘de eerste echt nieuwe opera van de 21ste eeuw’ genoemd. In dit werk –waarin net als in de digitale kosmos niets is wat het lijkt te zijn – gaat een zekere Toby op zoek naar de plots verdwenen Simon en Amber. Maar hij raakt zelf verstrikt in het web van een duistere wereld, die zich ergens bevindt op de grens tussenleven en dood. In de NTR ZaterdagMatinee in Het Concertgebouw en in de Philharmonie Essen zal de versie van Sunken Garden klinken, die eerder in Lyon werd uitgevoerd.


Michel van der Aa

De Nederlandse componist (en regisseur) Michel van der Aa (1970) noemt zichzelf een ‘kunstomnivoor’ en daarmee zegt hij niets teveel. Vanaf zijn eerste werken, midden jaren negentig, maakt hij in zijn muziek gebruik van de nieuwste technische middelen, die hij met grote perfectie toepast. Daarnaast is Van der Aa gezegend met een theatraal instinct, waardoor zijn muziek niet alleen een luisterervaring is, maar ook een visuele belevenis. Michel van der Aa denkt en schrijft niet alleen muziek, hij ziet, proeft en beleeft haar. De souplesse waarmee hij verschillende kunstgenres samenvoegt en omvormt tot een organisch geheel, is in de ogen van de jury ongeëvenaard. Doordat hij alle disciplines in één hand houdt vertoont zijn werk grote coherentie. Bovendien raakt zijn muzikale bron nooit overwoekerd, maar wordt deze juist gevoed door de samenvoeging van verschillende genres.

Samenwerking met Sinfonietta

Amsterdam Sinfonietta werkt vaak samen met Michel van der Aa. In seizoen 2015-2016 speelde het orkest tijdens de NTR ZaterdagMatinee in Het Concertgebouw samen met klarinettist Kari Kriikku de Nederlandse première van het nieuwe klarinetconcert Hysteresis. Eerder bracht Sinfonietta ook spraakmakende muziektheatrale werken zoals Up-close en Sunken Garden in première.


Deel deze pagina

   

Wat zijn de voordelen van series?

  • ruime seriekorting
  • 10% extra Vriendenkorting
  • vrije-keuze-serie in Amsterdam, korting vanaf 3 concerten
  • vanaf 6 concerten gratis cd naar keuze
 

Amsterdam Sinfonietta maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok