Over het orkest

Amsterdam Sinfonietta is al dertig jaar het enige professionele strijkorkest in Nederland en treedt op over de hele wereld. Het ensemble, dat uit 22 strijkers bestaat, wordt geleid door violiste en artistiek leider Candida Thompson. Daarmee onderscheidt Amsterdam Sinfonietta zich van gangbare orkesten.

Amsterdam Sinfonietta
Amsterdam Sinfonietta werd in 1988 opgericht met Lev Markiz als eerste artistiek leider. Candida Thompson is sinds 1995 als concertmeester verbonden aan Amsterdam Sinfonietta, sinds 2003 is ze tevens artistiek leider van het orkest. Zonder dirigent spelen vergt een grote inzet en betrokkenheid van alle musici. In het orkest zitten dan ook musici die spelen op solistenniveau. In de afgelopen jaren maakte Amsterdam Sinfonietta tournees door Europa, China, Amerika en Australië. Het trad op in concertzalen als Barbican Hall in Londen, Cité de la Musique in Parijs, National Centre of Performing Arts in Beijing en Konzerthaus in Berlijn.

Innovatieve programmering
Het repertoire omvat uiteenlopende muzikale stijlen, van barok tot hedendaags. Naast de uitvoeringen van bekend repertoire breekt het orkest ook een lans voor onbekend gebleven of nieuw repertoire. Zo speelde Amsterdam Sinfonietta recentelijk premières van onder meer Sofia Goebaidulina, Florian Maier, Michel van der Aa, Pēteris Vasks, Thomas Larcher en Sally Beamish. Kenmerkend voor Amsterdam Sinfonietta is de innovatieve programmering. Hiervoor won het ensemble in 2013 de nationale Ovatieprijs. Regelmatig brengt het orkest, naast het gevestigde strijkersrepertoire, originele en spannende combinaties van muziekwerken, gaat het onverwachte samenwerkingen aan of voert het grensverleggende concepten uit, met onder andere videokunst, dans en theater. Zo werkte het ensemble bijvoorbeeld met de choreografen Emio Greco en PC, acteur Jeroen Willems, choreografe Nanine Linning, regisseur Pierre Audi en singer-songwriter Patrick Watson.

Solisten
Amsterdam Sinfonietta werkte samen met gerenommeerde musici zoals Sergei Khachatryan, Barbara Hannigan, Sol Gabetta, David Fray, Janine Jansen, Dejan Lazić, Steven Isselis, Jean-Guihen Queyras, Isabelle Faust, Patricia Kopatchinskaja, Jasper de Waal, Martin Fröst, Alexander Melnikov, Christianne Stotijn, Bobby McFerrin en Wende.Internationaal
In de afgelopen seizoenen maakte het orkest tournees met Sol Gabetta, Patricia Kopatchinskaja en Martin Fröst. Begin 2014 reisde het ensemble met de Amerikaanse bariton Thomas Hampson langs twaalf Europese concertzalen met een bijzonder liedprogramma. Voor seizoen 2017-2018 staan tournees gepland door Europa en Zuid-Amerika.Educatie
Met de educatieve voorstelling KleuterSinfonietta bereikt Amsterdam Sinfonietta jaarlijks duizenden kinderen in Nederland. Daarnaast organiseert het orkest de Sinfonietta Strijkersdagen waarin jonge strijkers deelnemen aan workshops en in speciaal geformeerde strijkorkesten optreden voor publiek.


Cd-opnames
Met Candida Thompson heeft Amsterdam Sinfonietta sinds 2004 een reeks cd’s uitgebracht in samenwerking met het kwaliteitslabel Channel Classics, waaronder The Mahler Album (2011), Britten (2013), Sjostakovitsj & Weinberg (2013) en The Argentinian Album (2014). In oktober 2015 verscheen de nieuwste cd Schubert String Quartet. Het orkest nam recentelijk ook op voor labels als ECM, Sony Classical en Deutsche Grammophon.


Bekijk hieronder de film ‘Making of the cd Shostakovich Weinberg’:Terugblik 2017
75 concerten, 63 voorstellingen voor kinderen en een recordaantal bezoekers (67.563!). 2017 was een heel goed jaar. Een jaar vol hoogtepunten, zoals ons debuut in Zuid-Amerika: een tournee door Mexico, Colombia, Argentinië en Chili met het Nederlands Kamerkoor. Zoals een reprise in Carré van de succesvolle Breder dan Klassiek met Wende, naast het nieuwe programma met Rufus Wainwright. Zoals een wereldpremière (Together Remember to Dance) van Dobrinka Tabakova, die we onlangs herhaalden op het Istanbul Music Festival, en meer.

Lees er alles over in de Terugblik 2017.

Terugblik 2016

Terugblik 2015


Amsterdam Sinfonietta maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok