fbpx

De drang om de grenzen te verkennen maakt Amsterdam Sinfonietta tot pionier van het genre. In ontmoetingen met andere genres (pop, jazz, urban), disciplines (theater, film, dans, opera) en culturen vernieuwen we niet alleen de muziek maar ook het genre als podiumkunstvorm zelf. Met de jaarlijkse concertreeks Breder dan klassiek werkt het orkest samen met artiesten van buiten de klassieke wereld, waarbij zowel orkest als artiest uit hun comfortzone stappen. Elk jaar weer mondt dit uit in een spannende kruisbestuiving tussen totaal verschillende muzikale werelden.

Sunken Garden in Holland Festival

Tijdens het Holland Festival in 2013 speelde Amsterdam Sinfonietta de Nederlandse première van Michel van der Aa’s Sunken Garden op een libretto van David Mitchel. Sunken Garden was een grootschalig project van de English National Opera in samenwerking met internationale partners. Het verhaal in de multimediale opera met 3d-film beweegt zich tussen listig bedrog en occulte waarheid, tussen illusie en werkelijkheid, en gaat over de oerdrift om tot elke prijs aan de dood te willen ontsnappen. Alle zes uitvoeringen in Amsterdam waren lang voor de première uitverkocht. “This is the Gesamtkunst of the future”, schreef The Financial Times.

“Van der Aa pushes the boundaries of all of his media. This is the Gesamtkunst of the future.”

Breder dan klassiek met Wende

In de succesvolle formule Breder dan klassiek verbinden we klassieke muziek met andere genres als pop, indie, rap of jazz. In 2016 toerde Amsterdam Sinfonietta samen met zangeres en performer Wende door Nederland met een intieme show over de liefde, waarvoor Wendes eigen liefdesleven model stond. Covers van Stromae, David Bowie, Nina Simone, Aznavour en Jacques Brel klonken naast muziek van Lekeu en Rameau, Purcell, Bryce Dessner en Wende. Een half jaar later verkocht de show in een paar dagen Paradiso uit en is de voorstelling wegens het enorme succes in 2021 herhaald in Carré.

Kreutzer vs Kreutzer met Orkater

Voor de muziektheatervoorstelling Kreutzer vs Kreutzer, naar een scenario van de Britse toneelauteur Laura Wade, is het verhaal van Tolstojs novelle Kreutzersonate verweven met de gelijknamige vioolsonates van Beethoven en Janacek. In deze crime passionel koppelt de jaloerse hoofdpersoon als test voor ontrouw zijn pianospelende vrouw aan een charmante violist met wie ze kan musiceren. Het orkest werd geleid door de Duitse violiste Antje Weithaas. De voorstelling was in een regie van Leopold Witte.

Road to Iran

Het programma Road to Iran uit 2020, met solisten Kayhan Kalhor en Kian Soltani, is een ontmoeting met de Iraanse componisten Layegh en Vali die voor westers strijkorkest schrijven en met de westerse componisten Jacobsen en Frerichs en hun hommages aan de Iraanse muziek. Met een ereplaats voor het Midden-Oosterse snaarinstrument de kamancheh en zijn beroemdste bespeler Kahyan Kalhor.

Misirlou videoclip

In januari 2021 lanceerde Amsterdam Sinfonietta de videoclip Misirlou, de eerste in een reeks video’s waarin (klassieke) muziek voor strijkorkest op nieuwe manieren in beeld wordt gebracht. Misirlou is een eeuwenoude traditional die in de rockversie van Dick Dale populair werd dankzij de film Pulp Fiction. In de clip Misirlou speelt Amsterdam een belangrijke rol. Makers Rietveld & Corbijn verweefden archiefbeelden van de stad met het spelende orkest. Met verschillende filmmakers ontwikkelen we een nieuw genre voor orkesten dat (online) een veel groter en nieuw publiek vindt voor klassieke muziek.

Ontvang de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.